Koen Vermeule

Hollandse Meesters in de 21e Eeuw

Posted on

koen-nieuws

Hollandse Meesters in de 21e eeuw toont een reeks belangrijkste Nederlandse kunstenaars van dit moment in hun werkruimtes, gezien door de ogen van gerenommeerde filmmakers. De blik achter de schermen biedt inzicht in de kunstenaars werkwijze, materiaalgebruik, ideeën over kunst en kunstenaarschap, in de tijdsgeest en bovenal de persoon.

De atelierportretten worden geen strikt informatieve minidocumentaires, maar levendige momentopnames. De werkplek en wat daar op dat ogenblik gaande is dienen als uitgangspunt voor een vijftien minuten durende film. Die kan nieuwsgierig maken, bestaande beeldvorming bevestigen of juist ontregelen. Natuurlijk biedt het geen compleet beeld van een heel oeuvre, maar de kijker kan naderhand zelf op zoek naar aanvullende informatie. Het gaat erom dat je na het zien van deze portretten anders naar het werk kijkt; dat het toegankelijker geworden is.

Het project moet uitgroeien tot een omvangrijke serie waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd. Waar het om gaat is dat mensen over honderd jaar deze films nog kunnen raadplegen, als een historisch document.

In het Stedelijk Museum Amsterdam gaat op 25 oktober de tweede reeks kunstenaarsportretten in première. Ze zullen uitgezonden worden door regionale omroepen, staan ter beschikking van musea en zijn op den duur ook te koop op dvd. De films van vijftien minuten zijn op 25 oktober in het Stedelijk museum zowel op het grote doek te bekijken als in tien door kunstenaar Rob Vrijen ontworpen mobiele bioscoopjes.

Een commissie bestaande uit Martijn Sanders, Hans den Hartog Jager en Judith Cahen heeft in 2010 een lijst met te filmen kunstenaars samengesteld, op basis van voorstellen van betrokken beeldende kunstinstellingen door het hele land. Het project wordt ondersteund door het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Mondriaan Fonds) en het Mediafonds.

Hollandse Meesters is een initiatief van Michiel van Nieuwkerk en Ineke Hilhorst en wordt geproduceerd door Interakt/René Mendel.

Ga voor meer informatie naar de website. Bekijk hier de aflevering met Koen Vermeule online.